Συμπόσιο 2012

"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Υπο την αιγίδα: Ιατρικής Σχολής Αθηνών-Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών


"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Photo-Gallery
"Photoneuroesthetics"
Διαγωνισμός Φωτογραφίας
νέων Νευροεπιστημόνων
"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Καλλιτεχνικά Στιγμιότυπα

Online Users

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ο Ρόλος του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στην Καθημερινή Κλινική Πράξη PDF Εκτύπωση E-mail


Ειδικά στον τομέα της θεραπευτικής της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, τομέα στον οποίο προσωπικά εξειδικεύομαι, η διάγνωση της Σκλήρυνσης από άλλα νοσήματα μπορεί αρχικά να διεκπεραιωθεί και με την χρήση των αιματολογικών, βιοχημικών, ανοσολογικών και ορμονολογικών εξετάσεων, ώστε η υπό διερεύνηση απομυελινωτική διεργασία να διαφοροδιαγνωσθεί π.χ. 1) από τυχόν έλλειψη βιταμίνης Β12 (δεσμική μυέλωση), 2) από άλλα τυχόν υποκείμενα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. Ερυθηματώδη Λύκο), 3) από άλλο ανοσολογικής αρχής νόσημα (π.χ. αγγειίτιδες), 4) ή από άλλα ορμονικά αυτοάνοσα νοσήματα που σπανιότερα μπορούν να παρουσιάσουν εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλοπάθεια από θυροειδίτιδα Hashimoto).

Στην πορεία παρακολούθησης του ασθενούς χρειάζεται η διενέργεια αιματολογικών – βιοχημικών ή και άλλων εξετάσεων για την διαπίστωση της καλής ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, για την έναρξη των φαρμάκων Α΄ γραμμής (Ιντερφερόνες, Οξεική Γκλατιραμέρη), για την έναρξη θεραπειών Β΄ γραμμής (Fingolimod, Natalizumab) ή και Γ΄ γραμμής αγωγής (Μιτοξανδρόνη, Κυκλοφωσφαμίδη).
Στην περίπτωση των φαρμάκων Γ΄ γραμμής αγωγής η χορηγούμενη θεραπεία είναι αδύνατον να δοθεί χωρίς την ημερήσια παρακολούθηση του αιμοδιαγράμματος ή άλλων παραμέτρων του βιοπαθολογικού εργαστηρίου. Στην παρουσίαση αυτή θα δοθούν απτά παραδείγματα που να αποδεικνύουν την στενή σχέση βιοπαθολογικού εργαστηρίου και καθημερινής κλινικής πράξης στη Νευρολογία.

Πηγή
http://www.iator.gr/2013/10/22/o-rolos-tou-viopathologikou-ergastiriou-stin-kathimerini-kliniki-praxi/

Συγγραφέας Μαρία Αναγνωστούλη Γράφτηκε στις: 22 Οκτωβρίου 2013

 

Γράφει η

Μαρία Αναγνωστούλη

Eπίκουρη Kαθηγήτρια Nευρολογίας,
ΕΚΠΑ A΄ Nευρολογική Kλινική,
Aιγινήτειο Nοσοκομείο

Μέλος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών