Εκπαιδευτική διαδικτυακή διεπιστημονική ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιδικής, Εφηβικής και Ενηλίκων Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, (ΕΙΠΕΕΣ), στις 22 Ιανουαρίου 2022

Η παιδιατρική Πολλαπλή Σκλήρυνση (Paediatric Onset Multiple Sclerosis, POMS) αφορά περίπου στο 3-5% του συνόλου των πασχόντων από ΠΣ και θεωρείται ένα σπάνιο επίκτητο απομυελινωτικό νόσημα, που μόλις την τελευταία 15ετία έλαβε την αρμόζουσα προσοχή από την επιστημονική κοινότητα και μέσω της International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG) καταρτίστηκαν τα κριτήριά της.

Η Α΄ Νευρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο έχει μακρά εμπειρία, διαχρονικά, στην διάγνωση, έρευνα και θεραπεία της παιδιατρικής ΠΣ, εφόσον η Μονάδα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Απομυελινωτικών Νοσημάτων, (ΜΟΠΟΣΑΝ) της οποίας έχω πλέον την υπευθυνότητα, έχει αποκτήσει από το 2019 ευρωπαϊκή πιστοποίηση, ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Σπάνια Απομυελινωτικά και Αυτοάνοσα Νοσήματα του ΚΝΣ, στα οποία εντάσσεται και η παιδιατρική ΠΣ.

Στην ΜΟΠΟΣΑΝ έχουμε νοσηλεύσει και διαχειρισθεί μεγάλο αριθμό ασθενών παιδιατρικής ΠΣ, έχουμε δημοσιεύσει άρθρα και διοργανώσει συνέδρια από ετών και καθοδηγούμε διατριβές για το θέμα. Επιπλέον έχουμε ιδρύσει από το 2019 το Ελληνικό Ινστιτούτο Παιδικής, Εφηβικής και Ενηλίκων Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΕΙΠΕΕΣ), που λόγω πανδημίας από τις αρχές του 2020 τώρα ξεκινά και επίσημα τις δραστηριότητές του.

Ιδρυτικά μέλη, εκτός από την υπογράφουσα, είναι ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Δαλάκας Μ. (Νευρολογία-Νευροανοσολογία), ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Χρούσος Γ. (Παιδιατρική-Παιδοενδοκρινολογία) και οι Επίκουροι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κκ. Βάρτζελης Γ. (Παιδονευρολογία) και Γουλές Αν. (Ρευματολογία).

Το ΕΙΠΕΕΣ διοργανώνει στις 22 Ιανουαρίου του 2022, την πρώτη του Εκπαιδευτική Διαδικτυακή Ημερίδα με στόχο να επικοινωνήσει όλα τα παραπάνω σε μεγάλο φάσμα επιστημόνων, όπως νευρολόγους, παιδονευρολόγους, ανοσολόγους, ψυχιάτρους, νευροψυχιάτρους, ψυχολόγους, ρευματολόγους, φυσιάτρους, νευροακτινολόγους,  νευροεπιστήμονες, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές κλπ

Πληροφορίες προσεχώς στο www.anagnostouli.gr και Events and Travel Solutions, ETS.

Μαρία Αναγνωστούλη,

Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας,

Υπεύθυνη Μονάδας Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Απομυελινωτικών Νοσημάτων,

Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής,

Α΄ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Αθήνα