Συμπόσιο 2012

"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Υπο την αιγίδα: Ιατρικής Σχολής Αθηνών-Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών


"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Photo-Gallery
"Photoneuroesthetics"
Διαγωνισμός Φωτογραφίας
νέων Νευροεπιστημόνων
"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Καλλιτεχνικά Στιγμιότυπα

Ομιλία Πατσόπουλος Νικόλαος 29-03-18 PDF Εκτύπωση E-mail

Η Βοστώνη είναι ο ακαδημαϊκός χώρος που οι δυνατές ιδέες, δυνατών μυαλών μπορούν να γίνουν έρευνα και επιστημονική πραγματικότητα και γνώση ! ΕΥΓΕ ΝΙΚΟ !!! 
Ο κος Πατσόπουλος τόνισε ότι η διερεύνηση της γενετικής της ΠΣ έχει φθάσει σε ένα ποσοστό 50% περίπου της στοιχειοθέτησης των εμπλεκόμενων γονιδιακών τόπων και ότι θα χρειασθούν περίπου 5-10 χρόνια για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα σε κλινικό επίπεδο. Ο κύριο γονιδιακός τόπος βέβαια παραμένει το MHC και τα παράγωγά του τα HLA, που μελετάμε και εμείς από ετών, στο Εργαστήριο Ανοσογενετικής της Α' Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Η χρήση των δεδομένων αυτών θα είναι προς τρεις (3) άξονες. Για την διάγνωση, για την πρόγνωση και για την θεραπεία των ασθενών με ΠΣ. Προσωπικά νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένη, διότι στα πλαίσια του πρώτου πανελληνίου συνεδρίου για την ΠΣ το 2011, στην ομιλία μου είχα και εγώ τονίσει, ότι τα δεδομένα από την ανοσογενετική/γενετική της ΠΣ θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την εξατομικευμένη θεραπευτική των ασθενών με ΠΣ. Τα δεδομένα αυτά αναλύσαμε διεξοδικά και στην ανασκόπηση του περασμένου έτους με τίτλο:

HLA-Genotype in Multiple Sclerosis: The Role in Disease onset, Clinical Course, Cognitive Status and Response to Treatment: A Clear Step Towards Personalized Therapeutics

Immunogenet open access 2017, 2:1 Petros Stamatelos and Maria Anagnostouli