Στον ένα χρόνο πανδημίας από την COVID-19 ως άτομα χάσαμε το άγγιγμα, την αγκαλιά και την ανθρώπινη επικοινωνία, τα ταξείδια, την ελεύθερη διακίνηση. Ως γιατροί και πανεπιστημιακοί αλλά και υγιειονομικοί γενικότερα στο Αιγινήτειο Παν/κό Νοσοκομείο, παρότι δεν είμασταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης περιστατικών λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, η καθημερινότητά μας άλλαξε δραματικά, με ταχείες και πρωτόγνωρες για όλους μας νέες πρακτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεχείς προσπάθειες προσαρμογής, με ανανεούμενες οδηγίες, για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.
Στην Μονάδα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Απομυελινωτικών Νοσημάτων αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά πολύ γρήγορα ευθυγραμμιστήκαμε με τις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών με ανοσοκατασταλτικές ή ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως αυτές των ασθενών μας και κινητοποιήσαμε άμεσα όλους τους μηχανισμούς και τρόπους επικοινωνίας με τους ασθενείς, όταν στο πρώτο πανδημικό κύμα διεκόπησαν τα εξωτερικά ιατρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χάσαμε πολλά στον χρόνο της πανδημίας, αλλά ανεβάσαμε εντυπωσιακά τα επίπεδα συνεργασίας και αλληλεγγύης και αυτό είναι το τελικό δώρο της δύσκολης αυτής περιόδου!
Αυτά τα θέματα θα επικοινωνήσουμε την Παρασκευή 14 Μαίου στην ημερίδα που ανακοινώνεται στην αφίσα, με ένα αμιγώς επιστημονικό πρώτο μέρος και ένα δεύτερο μεικτό, με στόχο και την ενημέρωση των ασθενών για τις θεραπείες και τους εμβολιασμούς τους, ειδικά για τον SARS-CoV-2 !