Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Πατσόπουλο, καθηγητή του HARVARD και του MIT της Βοστώνης, για την πραγματικά εξαιρετική ομιλία του στα νέα δεδομένα για την γενετική της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ). Δεδομένα, τεχνολογίας αιχμής από το εργαστήριό του! Ευχαριστουμε θερμά και τον καθηγητη και Διευθυντή της Α’ Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, κο Στεφανή Λεωνίδα, για την υποστήριξη και ένταξη της ομιλίας στα πλαίσια του μετεκπαιδευτικού προγράμματος, που διεξάγεται στο κεντρικό αμφιθέατρο του Αιγινητείου Νοσοκομείου!
Η Βοστώνη είναι ο ακαδημαϊκός χώρος που οι δυνατές ιδέες, δυνατών μυαλών μπορούν να γίνουν έρευνα και επιστημονική πραγματικότητα και γνώση ! ΕΥΓΕ ΝΙΚΟ !!!
Ο κος Πατσόπουλος τόνισε ότι η διερεύνηση της γενετικής της ΠΣ έχει φθάσει σε ένα ποσοστό 50% περίπου της στοιχειοθέτησης των εμπλεκόμενων γονιδιακών τόπων και ότι θα χρειασθούν περίπου 5-10 χρόνια για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα σε κλινικό επίπεδο. Ο κύριο γονιδιακός τόπος βέβαια παραμένει το MHC και τα παράγωγά του τα HLA, που μελετάμε και εμείς από ετών, στο Εργαστήριο Ανοσογενετικής της Α’ Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Η χρήση των δεδομένων αυτών θα είναι προς τρεις (3) άξονες. Για την διάγνωση, για την πρόγνωση και για την θεραπεία των ασθενών με ΠΣ. Προσωπικά νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένη, διότι στα πλαίσια του πρώτου πανελληνίου συνεδρίου για την ΠΣ το 2011, στην ομιλία μου είχα και εγώ τονίσει, ότι τα δεδομένα από την ανοσογενετική/γενετική της ΠΣ θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την εξατομικευμένη θεραπευτική των ασθενών με ΠΣ. Τα δεδομένα αυτά αναλύσαμε διεξοδικά και στην ανασκόπηση του περασμένου έτους με τίτλο:
HLA-Genotype in Multiple Sclerosis: The Role in Disease onset, Clinical Course, Cognitive Status and Response to Treatment: A Clear Step Towards Personalized Therapeutics
Immunogenet open access 2017, 2:1 Petros Stamatelos and Maria Anagnostouli