Συμπόσιο 2012

"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Υπο την αιγίδα: Ιατρικής Σχολής Αθηνών-Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών


"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Photo-Gallery
"Photoneuroesthetics"
Διαγωνισμός Φωτογραφίας
νέων Νευροεπιστημόνων
"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Καλλιτεχνικά Στιγμιότυπα

Online Users

Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους
Η Νευροαισθητική στον 21ο αιώνα : από τον Πλάτωνα στο Ζέκι PDF Εκτύπωση E-mail

Παρουσίαση βιβλίου της Eπίκουρης Kαθηγήτριας Nευρολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Μαρίας Αναγνωστούλη - Πουλημένου

“ Η Νευροαισθητική στον 21ο αιώνα : από τον Πλάτωνα στο Ζέκι ”

με παράλληλη έκθεση ψηφιακών έργων ζωγραφικής του εικαστικού Σπύρου Πουλημένου στο χώρο τέχνης art.estate

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας Ε.Κ.Π.Α. Μαρία Αναγνωστούλη – Πουλημένου παρουσιάζει το βιβλίο της “ Η Νευροαισθητική στον 21ο αιώνα : από τον Πλάτωνα στο Ζέκι ” , το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7.00 μ.μ. στο χώρο τέχνης art.estate , Κ. Βάρναλη & Επιδαύρου 53 στο Χαλάνδρι.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες ειδικών στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης, αφού ο όρος της Νευροαισθητικής γεφυρώνει τα δύο αυτά πεδία, γεγονός που στο υπό παρουσίαση βιβλίο αποδεικνύεται ότι διαχρονικά συμβαίνει από την απώτατη ελληνική αρχαιότητα. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος, τόσο από τη συγγραφέα αλλά και πρωτίστως από το Σεμίρ Ζέκι , γνωστό νευροεπιστήμονα και Καθηγητή του University College του Λονδίνου , αποκαλύπτουν διαρκώς νέα δεδομένα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τη σχέση του με την τέχνη.

Ο Καθηγητής Ζέκι, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μια σειρά σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με το οπτικό σύστημα του εγκεφάλου, έχει στρέψει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του στον τομέα της Νευροαισθητικής διερευνώντας την λειτουργία του εγκεφάλου στο πεδίο της Αισθητικής, τόσο για την δημιουργία, όσο και για την απόλαυση έργων τέχνης.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα των μελετών του, οι οποίες ήταν οι πρώτες του είδους, είναι ότι η ομορφιά, είτε προέρχεται από οπτικά ερεθίσματα, όπως στην περίπτωση ενός ζωγραφικού πίνακα ή ενός γλυπτού, είτε από ακουστικά, όπως στην περίπτωση ενός μουσικού κομματιού, «αποτυπώνεται» στην εγκεφαλική δραστηριότητά ενεργοποιώντας κυρίως μια συγκεκριμένη περιοχή, τον έσω κογχομετωπιαίο φλοιό (mOFC), και το σύστημα ανταμοιβής στον λεγόμενο «συναισθηματικό εγκέφαλο». Αντίστοιχα ένα έργο τέχνης ή ένα μουσικό κομμάτι το οποίο θεωρείται άσχημο ενεργοποιεί διαφορετικές - αλλά και πάλι συγκεκριμένες - περιοχές, κυρίως την αμυγδαλή, μέρος και εκείνη του «συναισθηματικού εγκεφάλου», που συνδέεται κυρίως με την κινητοποίηση αρνητικών συναισθημάτων στον άνθρωπο.

Τη βραδιά της παρουσίασης θα εγκαινιαστεί παράλληλα μια έκθεση 9 ψηφιακών έργων του εικαστικού Σπύρου Πουλημένου , εμπνευσμένα από τις έννοιες της Νευροαισθητικής και της Νευροσχεδιαστικής, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης εισήγαγε και αναλύεται και στο υπό παρουσίαση βιβλίο.

Κρατήσεις θέσεων για την εκδήλωση είναι απαραίτητες και γίνονται μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στο 6993 77 17 17 . Περισσότερες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.artestate.gr.

Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Αναγνωστούλη -Πουλημένου με τίτλο “ Η νευροαισθητική στον 21ο αιώνα : από τον Πλάτωνα στο Ζέκι ” πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7 μ.μ. στο χώρο τέχνης art.estate , Κώστα Βάρναλη & Επιδαύρου 53, Χαλάνδρι . Παράλληλα θα εγκαινιαστεί έκθεση 9 ψηφιακών έργων του εικαστικού Σπύρου Πουλημένου.

Για περισσότερες πληροφοριες απευθυνθείτε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στο 210-6838692

 

Γράφει η

Μαρία Αναγνωστούλη

Eπίκουρη Kαθηγήτρια Nευρολογίας,
ΕΚΠΑ A΄ Nευρολογική Kλινική,
Aιγινήτειο Nοσοκομείο

Μέλος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Τελευταία Νέα