Συμπόσιο 2012

"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Υπο την αιγίδα: Ιατρικής Σχολής Αθηνών-Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών


"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Photo-Gallery
"Photoneuroesthetics"
Διαγωνισμός Φωτογραφίας
νέων Νευροεπιστημόνων
"Συμπόσιο Νευροαισθητικής, 2012"
Καλλιτεχνικά Στιγμιότυπα

Online Users

Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διήμερο Διεπιστημονικό Σεμινάριο ΣΚΠ 01-02/12/2013 PDF Εκτύπωση E-mail

Αγαπητές/οί συνάδελφοι, αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

Η Ανοσογενετική αφορά τη γενετική διερεύνηση και τυποποίηση των παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανοσιακή απάντηση, αλλά και στην παθογένεια πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων. Ειδικότερα, το Σύστημα των Αντιγόνων Ιστοσυμβατότητας HLA (Human Leucocyte An*gens), και τα διάφορα αλλήλιά του, από τριακονταετίας και πλέον θεωρείται και αποδείχθηκε ότι είναι ο γενετικός παράγοντας με την ισχυρότερη επίδραση στην προδιάθεση για την εμφάνιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ), του τρόπου της κλινικής εξέλιξής της και το κυριότερο, της ανταπόκρισης στις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες.
Πρόσφατες μελέτες διευρύνουν την υφιστάμενη αλληλεπίδραση των HLA-αλληλίων τάξης Ι και ΙΙ μεταξύ τους, αλλά και με όλο το γονιδίωμα, αλλά και παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως ηηλιοφάνεια ή οι ιοί.

Στο Ανοσογενετικό Εργαστήριο της Α΄ Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκο μείου, μελετάμε από ετών τις συσχετίσεις των διαφόρων HLA-αλληλίων στα αυτοάνοσα νευρολογικά νοσήματα και ειδικότερα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και καρποί των προσπαθειών μας αυτών υπήρξαν ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, σεμι νάρια, μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικές διατριβές, που ολοκληρώθηκαν ή εκπονούνται ακόμη στο Εργαστήριό μας.

Το παρόν Σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και με την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, δεδομένης της συνεργασίας μας από ετών, υπό την έννοια της πρακτικής εξάσκησης πτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών βιολογίας στο Ανοσογενετικό Εργαστήριο, κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και κοινής διοργάνωσης σεμιναρίων και συνεδρίων κλπ.

Στο Σεμινάριο προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, που ασχολούνται με την Ανοσογενετική της ΣΚΠ (George Ebers), των αυτοάνοσων νοσημάτων (Monos Dimitri) και των μεταμοσχεύσεων/αυτοανοσίας (Doxiadis Ilias), αλλά και επιστήμονες που σημάδεψαν με τη δραστηριότητά τους την τυποποίηση των HLA στην Ελλάδα (Σταυροπούλου-Γκιόκα Αικατερίνη, Παπαστεριάδη-Παχούλα Χρυσούλα).

Το Σεμινάριο αφορά ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νευρολόγους, ψυχιάτρους, βιοπαθολόγους, βιολόγους και τεχνολόγους ανοσολογικών εργαστηρίων. Κυρίως όμως αφορά τους νέους επιστή μονες και φοιτητές που μεσούσης της κρίσης, πρέπει να αντιληφθούν ότι και οι ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει και ότι η διεπιστημονική συνεργασία πρέπει εφ΄εξής να είναι η μόνιμη τακτική όλων μας.

Με χαρά σας περιμένουμε στους Διαλόγους για την Ανοσογενετική της ΣΚΠ !

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα του συμποσίου εδώ

 

Με εκτίμηση,

Μαρία Αναγνωστούλη
Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, ΕΚΠΑ
Υπεύθυνη του Ανοσογενετικού Εργαστηρίου 
Α΄ Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, Αιγινητείου Νοσοκομείου

 

Γράφει η

Μαρία Αναγνωστούλη

Eπίκουρη Kαθηγήτρια Nευρολογίας,
ΕΚΠΑ A΄ Nευρολογική Kλινική,
Aιγινήτειο Nοσοκομείο

Μέλος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών